HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Érvénytelenségre ítélve?!

2010.09.11. 16:14 p.f

A nyári szünet után véget ért az uborkaszezon, ezzel be újra is indul ez a blog. Bár az elmúlt két hónap során is történt több említeni való esemény a szlovák politikában, később várhatóan ezekről is írni fogok, mivel hamarosan újra napirenden lesznek.

Mához egy hétre egy újabb népszavazás lesz Szlovákiában. A hatkérdéses szavazást az SaS kezdeményezte. Egy jó kampányfogásként indult a parlamenti választások előtt, viszont mint később kiderült a kezdeményezők kicsit elszámolták magukat. Sulík, mint elmondta, úgy gondolta, hogy az őszi önkormányzati választások napján szerette volna megtartatni a referendumot is. Ehhez viszont egy hónappal később (közel egy hónappal a júniusi választások után) kellett volna átadni a köztársasági elnöknek a petíciós aláírásokat. Mivel a két szavazás így nem lesz egyszerre, a jelenlegi kezdeményezésről elmondható, hogy érvénytelenségre van ítélve. Ahhoz, hogy Szlovákiában egy népszavazás érvényes legyen, legalább a választásra jogosult lakosság felének részt kell rajta vennie. 1993 óta már hat országos népszavazást tartottak, és az eddigi statisztika nem a legfényesebb. A hatból egy (!) volt érvényes és eredményes, egyet meghiúsított az akkori belügyminiszter és a többi négy érvénytelen volt. Az egyetlen érvényes népszavazáson (az uniós csatlakozásról) is csak az „segített”, hogy az akkori parlamenti pártok mindegyike támogatta, és részvételre szólította fel választóit; mondjuk így is csak 52%-os volt, és a kérdés meglehetősen nagy téttel bírt.

A jelenlegi kezdeményezés kérdései inkább népszerűek, mint fontosak. Nézzük sorban:

1. a köztévét és közrádió üzemeltetési díjának eltörlése (ún tévéadó);

2. a képviselői mentelmi jog jelentős leszűkítése (csak a parlamentben elhangzottakra);

3. az országgyűlési képviselők számának csökkentése 150-ről 100-ra;

4. a kormányzati limuzinok árának maximálása (a lényeg az, hogy ne BMW-t vagy Audi-t, hanem Skodát vagy Peugeot-ot vásároljanak);

5. az interneten keresztül is lehessen szavazni;

6. a sajtótörvény módosítása (a Fico-kormány idején bevezetett nem túl sajtószabadság-barát intézkedések eltörlése)

Az érvényesség esélyeit az is csökkenti, hogy a Smer arra szólította fel választóit, hogy nem vegyenek részt a szavazáson, és a többi kormánypárt meg teljesen közömbös az üggyel kapcsolatban. Egyre több jel is mutat arra, hogy akár fölösleges is lehet az egész. Az első és utolsó pont esetében már a kormány bejelentette, hogy jövőre elkészítik a módosító javaslatokat. A negyedik pontot az új kormány több tagja már most betartja, és a mentelmi jogról októberben szavaz a parlament (bár mivel 90 szavazat kell hozzá, kicsi az esélye, hogy sikeres lesz).

A fenti eset egy szomorú példája annak, hogy a választási kampányt hogyan lehet felelőtlenül kihasználni. A népszavazás 7 millió euróba fog kerülni, és félő, hogy megdönti az eddigi legalacsonyabb részvételi rekordot is (11%).

7 komment

Címkék: sas smer richard sulík

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr872288783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molenaar 2010.09.12. 20:33:57

7 millió euró???? Az majdnem 2 milliárd forint? Mi kerül ezen annyiba? Honnan lehet ezt tudni?

p.f 2010.09.12. 21:35:11

@Molenaar: Minden választás lebonyolításásnak megvannak a költségei. Szlovákiában a népszavazás előtt új (erre külön) választási bizottság áll fel. Ezen kívül a tájékoztató és nyomtatási költségek a fő tételek, valamint a Statisztikai Hivatal kiadásai. Az összeget a hírekből lehet tudni, amúgy a pontos költségvetés hamarosan olvasható lesz az SH honlapján.

Molenaar 2010.09.13. 01:04:13

én ezt nem értem, ha a SaS most kormányon van akkor miért nem valósítja meg simán az elképzeléseit, főleg ha népszerűek??? A népszavazás ellenzéki műfaj..

Egyébként kösz a válszt

p.f 2010.09.13. 11:46:36

@Molenaar: Az SaS a népszavazást akkor kezdeményezte, amikor még nem volt parlamenti párt (valamikor 2008 végén). A célja az volt, hogy ezáltal kitörjön az ismeretlenség homályából. Az összegyűjtött aláírásokat a választások előtt három nappal adták át a köztársasági elnöknek. Mivel minden rendben volt, az államfőnek kötelessége kiírni a népszavazást. Most már nem lehet visszavonni.
Amúgy néhány kérdést (kisebb parlament, mentelmi jog korlátozása) csak alkotmányos (90 szavazatos) többséggel lehet módosítani, amihez szükségesek a Smer szavazatai is. Csak egy sikeres népszavazással lehetne rávenni őket arra, hogy támogassák az ötletet.

Molenaar 2010.09.19. 14:16:11

Hát ez tényleg bukta lett! Lehet kinevetni???

p. filip Te szerepelni fogsz a Semjén-féle nemzeti regiszterben?

p.f 2010.09.19. 16:49:45

Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is....

Még pontosan nem tudom, hogy hogyan, mikor és mi alapján áll össze a regiszter, de ha meglesz, akkor szerintem igen...

p.f 2010.09.19. 16:50:53

@Molenaar:
Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is....

Még pontosan nem tudom, hogy hogyan, mikor és mi alapján áll össze a regiszter, de ha meglesz, akkor szerintem igen...
süti beállítások módosítása