HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Arrogáns hatalomátvétel?

2010.06.30. 00:16 p.f

Robert Fico ma egy újabb sajtótájékoztatón hangoztatta azt, hogy a formálódó kormány arrogáns módon veszi át a hatalmat. A jelenlegi kijelentésében a parlamenti elnöki, alelnöki és bizottsági helyekre célzott.

A választások után Fico azt hangoztatta, hogy ellenzékbe vonulása esetén mindenképp szeretné megkapni a házelnöki pozíciót. Arra utalt, hogy több országban is szokás az ilyesmi. Szlovákiában viszont ez klasszikusan a kormányoldal politikusának jár. Ott a Házelnök nem csak vezeti az üléseket, hanem határoz a napirendről (nem csak a javaslatról) és az ülés összehívásáról is. Ez azért jelentős, mert adott esetben összehívhatja az ülést a bármilyen időpontra a hét munkanapjain. Például, Pavol Paška (Smer), az előző ciklusban volt a parlament elnöke, amikor az ellenzék bizalmi szavazást kért a miniszterelnök ellen, az ülést este 10 órára hívta össze. Ez természetesen nem volt egy kellemes megoldás a nem pozsonyi képviselők számára, de a sajtó számára sem. A napilapok lapzártája a szavazás és az érdemi vita előtt volt, így erről másnap nem tudtak tájékoztatni. Ez amúgy teljesen megszokott volt a Mečiar kormányok időszakában, akkor szokás szerint az ehhez hasonló üléseket éjszakai időpontokra hívták össze. (akkoriban Ivan Gašparovič volt a Házelnök)

Mikor látszott, hogy Ficonak nem sikerül megszereznie a parlamenti elnöki tisztséget, akkor bejelentette, hogy az alelnökök többségét szeretné megkapni. Ez szintén nem szokás Szlovákiában, általában 3:1 arányban osztják szét a négy alelnöki pozíciót, a koalíciós pártok javára.

Ma a „felháborodást” a bizottsági székek okozták. A következő parlamentben 10 bizottságot kormánypárti, kilencet ellenzéki politikus vezethet. Az ellenzék megkapja az összes ellenőrző bizottságot, köztük van négy olyan is, ami a titkosszolgálatokat felügyeli.

Érdekes, hogy Fico nem tartotta demokráciaellenesnek ugyanezeket az arányokat négy évvel ezelőtt, amikor ő osztotta szét őket. Akkoriban nem is egyeztetett az ellenzékkel, arra hivatkozott, hogy megtartotta a 2002-es leosztást az ellenzék és kormányoldal között.

 

2 komment

Címkék: parlament fico gasparovic házelnök pavol paska

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr852119827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molenaar 2010.09.15. 20:42:22

Úgy látszik Fico üléspontja hatással volt az álláspontjára is. Muhahaha. Jókat írsz te p.filip!

Na de kérdezek valamit! Szted van értelme a házelnöki tisztségnek? Mi az egyáltalán. Hülyeség. Olyan mint a gimimben az oszifő, csúnyán néz meg sípol (tesitanár) és ennyi. És még harcolnak is ezért a pozícióért...

p.f 2010.09.19. 16:45:45

@Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem...

Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komolyságát. Szlovákiában, ahol a frakciók, bizpottságok minimálisan szólhatnak bele a napirendbe, fontos a Házelnök.
Ami a harcot illeti, hát ezzel a pozícióval fizetés is jár, sőt az OGY elnöke az ország második vagy harmadik (ez is államonkánt eltért) közjogi méltősága...
süti beállítások módosítása