HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Segítség? Kinek? Miért?

2010.06.21. 17:40 p.f

A következő bejegyzésem részben reakció is lesz a korábbi trackbackre.

A hétvégén az MKP Országos Tanácsa ülést tartott, hogy értékelje a párt választási kudarcát. Bizony volt mit értékelniük, hisz senki nem számított arra, hogy kiesnének a parlamentből. Az OT döntött arról, hogy július elején tartják a tisztújító kongresszust. Ez rögtön felveti azt a kérdést, hogy ki lehet az MKP következő elnöke? A gond abban van, hogy Duray Miklóson és Csáky Pálon kívül bár vannak országosan ismert politikusai az MKP-nak, de egyik sem bizonyult korábban annyira erősnek, hogy képviselni és vezetni tudja a pártot. Azt nem tehetik meg, hogy várnak, hisz nemsokára jönnek a városi és községi önkormányzati választások, melyek nagy kérdése a párta nézve az lesz, hogy meg tudja-e tartani pozícióit? Ugyanis ez is elég nehéz lehet, hisz olyan helyeken is alulmaradt a Hídhoz képest, ahol jelentős helyi politikusokat tett a választási lista elejére. Sőt a párt élvonalából többen is valószínűnek tartják, hogy számos tagjuk is átmehet a Hídba. Továbbra is figyelni kell Duray Miklósra, aki a múlt héten honlapján elég erős szavakkal illette Bugár Bélát, és őt hibáztatta az MKP bukásáért. Kétségkívül a Híd hozzájárult az MKP szavazatvesztéséhez, de ez még mindig nem eredményezte volna a kiesést. A közvetlen okokat véleményem szerint inkább a kampányban kellene keresni, és megnézni azt is, hogy a helyi politikusok miért nem tudták mozgósítani, vagy megtartani szavazóikat.

Az MKP több politikusa az OT ülése után kijelentette, hogy a Fidesz segítsége nélkül a párt elveszett. Vajon mit tehet ebben az esetben a Fidesz? A szlovákiai magyarság körében Orbán Viktor és a Fidesz még mindig nagyon népszerű, és adott esetben komoly mozgósító erő is lehet. Az MKP-nak mindenkép jót tenne a megmaradásban egy ilyesfajta segítség. De jót tenne-e a szlovákiai magyarságnak? A választások előtt a Fidesz egyértelműen csak az MKP-t támogatta. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy potenciális szövetségesei, a jobboldali szlovák pártok kezdtek elhatárolódni Csákyéktól, mert a Fidesz meghosszabbított kezét látták bennük. Ha a Fidesz továbbra is csak az MKP-t fogja a szlovákiai magyarság egyedüli képviselőjének tekinteni, az könnyen elvezethet a párt tényleges elszigetelődéséhez.

Ahogy a trackbackben is olvasható, Semjén Zsolt bejelentette, hogy a kormány nyáron megint összehívja a Magyar Állandó Értekezletet, de egyelőre kérdéses, hogy a Híd is kap meghívót. Figyelembe kellene venni, hogy a legfelső szinten Szlovákiában jelenleg a Híd frakciójában vannak magyar képviselők, és így ők azok, akik a magyar érdekeket a parlamentben megjelenítik. Sőt, Bugár pártja napokon belül kormánypárt is lehet, így a végrehajtó hatalomban is megjelennek a magyar kisebbség érdekei. Kihagyni egy ilyen erőt a magyar-magyar párbeszédből egy lehetőség elmulasztása lenne.

Visszatérve az MKP-hoz, véleményem szerint meg kellene várni az önkormányzati választásokat, de legalább a nyár végét, hogy addigra hogyan sikerül rendezni a pártnak sorait. Csak ezután lehet majd hosszabb távra szóló következtetéseket is levonni, illetve bármit tervezni.

 

3 komment

Címkék: fidesz mkp duray miklós híd most

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr182098765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SMB (törölt) 2010.06.22. 12:50:01

Bugár úr ma beszólt valamit a Sas elnökének. Itt meg nincs semmi háttérinfo. Most akkor honnan tudjam ki a jó arc?

p.f 2010.06.22. 13:18:40

Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri posztot kapna. Az eredeti tervek szerint három járna nekik, úgy mint a KDH-nak. Ezt Bugár elfogadhatatlannak tartja, kitart a 3 kormányzati pozíció mellett.
Ami még nem tetszett neki, és a többi partnernek sem, hogy Sulík nem tartotta be azt a megállapodást, miszerint nem szivárogtatnak ki semmiféle információt a tárgyalásokról. A nyilvánossággal a kormányalakítás menetét csak közös, hivatalos sajtótájékoztatókon közlik.
Amúgy egy ilyen pont ma várható, kíváncsian várom...
süti beállítások módosítása