HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Két "kakas" egy szemétdombon

2010.09.12. 21:30 p.f

Ez a blogbejegyzés kicsit múltidéző lesz, de úgy gondoltam, hogy egy közelgő esemény kapcsán érdemes erről is szót ejteni.

Szeptember 25-én a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tisztújító kongresszust tart. A pártelnöki címért két vezető politikus rivalizálása várható. Ján Slota és Anna Malíková-Belousovova is bejelentették, hogy indulnának az említett helyért. Ez azért is érdekes, mert már egyszer találkoztak hasonló küzdelemben 1999-ben. Akkor Anna Malíková nyert, ami elvezetett a párt szakadásához is. (Slota annyira rossz néven vette, hogy az eredmények kihirdetése előtt lekapcsolta a villanyt.)

Malíková akkoriban a rivalizálás megszüntetése érdekében kizárta Slotát és társait a pártból és a parlamenti frakcióból. Ők később meglapították az Igazi Szlovák Nemzeti Pártot (PSNS; nem vicc, így hívták), sőt ezzel szétesett az eredeti frakció is és a kiválók alakítottak egy újat. A közvélemény-kutatások hamar rámutattak arra, hogy a két nemzeti párt minden bizonnyal kiüti egymást a parlamentből. Ennek elkerülésére elkezdtek tárgyalni a felek, de addigra annyira összevesztek, hogy ez nem sikerült. Mind a két vezető saját pártjának hét százalékot jósolt. A hét százalék végül összejött, de összesen. 2002-ben a PSNS 4, az SNS 3%-ot szerzett, és kiestek a parlamentből.

Ezután mind a két pártban megindultak a felelősségre vonások. Mind a két nemzeti erő tovább szakadt, és következtek a pereskedések, hogy kit illet meg egyik-másik név használata. Nem sokkal a 2002-es választások után egyszerre több (egyes feltételezések szerint akár 10 is) szlovák nemzeti párt működött. A helyzet „megmentése” érdekében Ján Slota és Anna Malíková lettek a fő kezdeményezői az újraegyesítésnek. Ez 2003-ban végbe is ment. A nagy összeborulás „meghozta gyümölcsét”, 2006-ban visszatértek a parlamentbe és a kormányba is.

A közelgő tisztújítás könnyen hozhat hasonló helyzetet magával, mint a 11 évvel korábbi. Ha nem Slota nyer, akkor akár egy újabb szakadás is elképzelhető. Az is megtörténhet, hogy ő végül visszalép, és az indulása inkább a tagság mozgósítására volt jó az önkormányzati választások előtt – bár ez kevésbé valószínű. Ha a párt egységes marad, és Malíková lesz az elnöke, akkor egykönnyen tovább radikalizálódhat. Ezzel a népszerűsége is nőhet, hisz Malíkovának korábban nem voltak problémái a túlzott alkoholfogyasztással, nem úgy mint a jelenlegi elnöknek.

Bármi történjen, a Szlovák Nemzeti Párt eddig mindegyik többjelöltes tisztújítását izgalmak övezték, szerintem idén is várhatók…

 

Szólj hozzá!

Címkék: slota sns anna malíková psns

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr872291528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása