HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

22,84%

2010.09.19. 16:53 p.f

Tegnap lement a népszavazás, és tudható, hogy érvénytelen lett. Nagy meglepetés nem történt, bár a részvétel magasabb volt a vártnál (és a reálisan elképzelhetőnél). Mégis milyen jele lehet egy ilyen eredménynek?

Nézzük az előzményeket. Magát a kampányt csak az SaS csinálta, és azt is elég gyengén. Megpróbálták megismételni a nyári sikert hasonló eszközökkel, kizárólag csak az óriásplakátokat és az internetet használták. Azt viszont nem vették észre, hogy a választásokon „csak” 12 százalékot szereztek, ami messze van az 50-től. A másik tényező az volt, hogy a koalíciós partnerek nem fejezték ki véleményüket a referendummal kapcsolatban. Talán a legkellemetlenebb a KDH hozzáállása volt, amely bejelentette, hogy tagjai nem fognak részt venni a szavazáson. A másik két koalíciós partner vezetői végül elmentek, de meglehetősen szkeptikusak voltak. Az ellenzék arra szólította fel a szavazóit, hogy ne menjenek el szavazni; elmondható, hogy ezzel el is dőlt az eredmény (vagyis az eredménytelenség).

Érdemes megnézni a végső számokat. A legtöbben a képviselői mentelmi jog eltörlését támogatták (95%). Politológusok szerint ez egyértelmű jele annak, hogy az emberek kívánják a változást. A következő kérdés a sorban a képviselők számának csökkentése lett. A legkisebb támogatottságot az internetes választás lehetősége kapta (70%). Ez még elég idegen az emberektől.

Ma egyes elemzésekben azt javasolták, hogy a népszavazás intézményét meg kellene szüntetni. Ha megnézzük a szlovákiai statisztikát, akkor talán érthető is. Ez volt a hetedik referendum, és a hatodik érvénytelen. Ezen kívül Szlovákiában a parlament adott esetben felülírhatja az eredményt, ugyanis itt nem ügydöntő a népszavazás.

Két üzenete lehet ennek az eredménynek. Az egyik az, hogy az emberek (főleg a politikailag aktívak) igényelnek egy bizonyos változást a feltett kérdések tárgyában. A másik az, hogy a politikusoknak is meg kellene fontolniuk, hogy mire használják fel ezt az intézményt; és azt is, hogy érvénytelenség esetén szó szerint kidobott pénz a hét millió euró (ez üzenet egyaránt az SaS és a Smer felé is).

3 komment

Címkék: népszavazás sas smer richard sulík

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr912307919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molenaar 2010.11.23. 02:28:31

nem nagyon frissül a cucc... ennyi vót? :)

Molenaaar 2011.02.21. 22:54:49

Ajjajj Filip. Sajnálom remélem nincs gond.

Szerintem jókat írtál, én szerettem, de index címlap nélkül nincs olvasottság. De legalább nem kezdtél bulvárosodni meg Orbánozni. Pedig azzal biztos kikerülsz a címlapra.

ORBÁN LECSULÁZTA RADICOVÁT MIUTÁN KEZET FOGOTT SLOTÁVAL és máris ott a hírnév :)

Egyébként miért akadt meg a tvhozás állampolgársági ügyben?

p.f 2011.03.04. 23:01:49

@Molenaaar:
Szia!

Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést.
Nem nincs gond, csak annyi, hogy nem nagyon van időm rendszeresen írogatni, és rendszertelenül meg nem annyira jó.
Amúgy tervezem a visszatérést, de mindig halogatom...és bulvárosodni nem fogok...

kérdésedre válaszolva:
a törvény azért akadt meg, mert már a korábban említett Egyszerű Emberek csoportjának vezetője nemmel szavazott a koalíciós beadványra. A kormány megengedné a kettős állampolgárságot, de akik felveszik más ország állampolgárságát, azok nem tölthetnének be olyan pozíciókat, ahol államtitkokat is megtudhatnának. Matovic meg csak úgy engedné a kettős állampolgárságot, ha az adott állam területén a kérvényező legalább egy éve él, tanul, vagy összeházasodott valakivel. A szavazáson a törvény megbukott. A kormány úgy döntött, hogy egyeztetnek, és beadják kormányjavaslatként. Eddig képviselői indítványként volt, de mivel ez megbukott, fél évet kellene várni, hogy megint beadhassák. Addig tárgyalnak, és megpróbálják meggyőzni az Egyszerű Embereket is. Amúgy Matovicot ezek után kizárták a frakcióból, így nemsokára elveszítheti bizottsági tagságait is...
Ezen kívül a két kormány készül kötni egy megállapodást, miszerint Magyarország nem folytatna kampányt Szlovákiában a kettős állampolgárságért, csak konzulátuson vagy nagykövetségen lehetne kérvényezni, stb...Szlovákia még azt is szeretné, hogy évente kölcsönösen kicseréljenek egy listát azokkal az emberekkel, akik felvették egyik másik ország állampolgárságát. de ez Magyarországnak nem tetszik, ami szerintem érthető, és eléggé aggályos, ami a személyi szabadságot illeti...

Röviden ennyi!

Amúgy ha kérdésed van, írj nyugodtan, igyekszem válaszolni :)

Köszönettel,

Filip
süti beállítások módosítása