HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Kormányalakítási gondok

2010.06.21. 12:02 p.f

Szlovákiában már a választások napján az első exit-poll felméréseket követve a parlamentbe bejutott 4 jobbközép párt (SDKÚ, SaS, KDH, Híd-Most) vezetői bejelentették, hogy együtt kívánnak kormányt alakítani. Ezt a köztársasági elnök, Ivan Gašparovič nem vette figyelembe, és a győztes párt (Smer) elnökét, Robert Ficot kérte fel, és 10 napos határidőt adott neki. Bár a jobboldali pártok kezdetben tiltakoztak ellene, akár jól is jöhet nekik az időhúzás, főleg a kormányalakítási viták miatt.

A fő gondok nem a kormányzati pozíciók elosztásában vannak, hanem a közös programalkotásban. Igyekeznek minél több pontban megegyezni, ugyanis a legtöbben ott voltak a második Dzurinda-kormány megalakulásánál is. Akkor rekordot döntöttek, nagyon hamar sikerült (látszólag)  mindenben megegyezni. Majd három hónappal később kezdtek rájönni azokra a törésvonalakra, melyek mentén a koalíció nagyon instabillá vált. A képlet most is hasonló, van egy keresztény-konzervatív párt (KDH) és egy jobbliberális párt (SaS), úgy ahogy nyolc évvel ezelőtt (akkor az SaS helyett ANO volt). A KDH most visszanyúlt az egyik vatikáni szerződéshez, a lelkiismereti fenntartásról (a lényege nagyon röviden az, hogy pl. egy orvos adott esetben visszautasíthatja az abortusz végrehajtását). 2006-ban a KDH ennek ratifikációját tette meg a koalícióban maradás feltételéül. Mivel ezt akkor politikai okokból Dzurinda visszautasította, a KDH kilépett, és előrehozott választásokat tartottak. Most a „kádéhások” újra előhozták a szerződést. A médiába kiszivárgott hírek közül a többi párt beleegyezett a javaslatba, és hajlandó megszavazni a ratifikációt. Richard Sulík, a liberálisok elnöke azt mondta, hegy teljesen összefér pártja értékrendjével.

Az SaS-nek viszont van más is a tervei között. A választási programjába bevette a marihuána részleges legalizálását és a homoszexuális élettársi kapcsolatok bejegyzését. Ezt a KDH erősen ellenzi. Kérdés, hogy ekörül mekkora vita alakulhat ki, azaz a SaS mennyire gondolja komolyan ezt a két pontot. A szlovák politikában már korábban is voltak pártok, melyek felvetették ezeket a kérdéseket, de végül mindig meghátráltak. Az SaS hozzáállását az is kérdésessé teszi, hogy a 22 fős frakciójába bekerült a választási lista 4 utolsó helyezettje is, akik nem tagjai a pártnak, hanem egy konzervatív civil mozgalomban vannak. Ők inkább a KDH-hoz állnak közelebb, és be is jelentették, hogy az említett programpontokat ellenzik.

Az SaS-nek van egy másik sarkalatos terve, a járulék-jóváírás bevezetése. Ez szimpatikus a többi pártnak is, de nem tudni milyen formában. Bugár Béla a hétvégén kijelentette, hogy a beterjesztett formában nem támogatható. Itt a gond az, hogy mindegyik párt tett erősen szociális ígéreteket is a kampányban, és egy ilyen bevételkiesés esetén nehéz lenne ezeket teljesíteni.

Bugárnál maradva; előző héten kilátásba helyezte azt, hogy kérni fogják az államnyelvtörvény és a nemrég megszavazott állampolgársági törvény (ha valaki felveszi egy másik állam állampolgárságát, akkor automatikusan elveszíti a szlovákot) módosítását. Itt a KDH-val kerülhetnek konfliktusba, amely frakciója az utóbbit megszavazta a parlamentben.

Látszólag az SDKÚ-nak nincsenek különösebb gondjai, ők inkább a pozíciók elosztásánál léphetnek elő különböző (sőt meglehetősen meglepő) követelésekkel.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: program sas kdh kormányalakítás híd most sdkú

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr112097686

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Semjén: A Híd szlovákiai párt, magyar politikusokkal 2010.06.21. 14:22:02

Semjén Zsolt, aki Orbán Viktor távollétében egy hétig az ország élén áll bejelentette: még a nyáron összehívja a Magyar Állandó Értekezletet a kormányzat, és fenn fogják tartani a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát is. Az, hogy a Híd-Most kap-e meg…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása