HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Csörték a tárgyaláson

2010.06.22. 23:02 p.f

A négy jobboldali párt (SDKÚ, SaS, KDH, Híd-Most) képviselői délután kettőkor összeültek megtartani a koalíciós egyeztető tanács első hivatalos ülését, amin döntést kellene hozniuk a kormányprogramról.

A hírek szerint holnap a köztársasági elnök fogadja Ficot, aki bejelenti neki, hogy nem képes kormányt alakítani, majd néhány órával később az említett pártok vezetőit is, akik bemutatják neki a kormányprogramot. Mint az első mondatban írtam, azt ma tárgyalják, de meglepően nagyon sokáig. A bejegyzés írása közben még nem született döntés, és hivatalos álláspont sem.

A kiszivárgott információk szerint egyszer szünetet rendeltek el, mert az egyik kérdésben nagy vita alakult ki. Ez meg pont a szlovák-magyar viszony volt. Bugár a választások után jelezte, hogy a tárgyalások során mindenképp napirendre veszik a nyelvtörvényt és az állampolgársági törvényt is. Mivel a Híd számára ezek jelenleg nagyon fontos kérdések, a többi párt engedményért cserébe esetleg kérhet pár miniszteri pozíciót is, ami eredetileg nem nekik járna. Régebben maga Dzurinda mondta azt, hogy az egyik legnehezebb tárgyalópartner pont Bugár, de végül mindig sikerült vele valahogy megegyezni. A tárgyalásokat amúgy folytatják, sajtóhírek szerint valamikor este hétkor rendeltek maguknak pizzát.

A többi problémás pont a már korábban is említett vatikáni szerződés, a drogliberalizáció és a járulékkedvezmény. Mivel ezek közül az egyik a KDH programjában, kettő meg a SaS programjában szerepel, valószínűnek tartom, hogy pont a liberálisok fognak engedni, esetleg a Házelnöki posztért cserébe, amit korábban a konzervatívok tartogattak maguknak.

A pozícióknál maradva, a kormányprogram része kellene, hogy legyen egy jelentés a kormány személyes összetételéről (legalábbis egy részleges jelentés). Ez további kérdéseket vet fel, elsősorban arról, hogy hány miniszter legyen a kormányban, azaz feláldozza-e az egyik párt a neki járót, cserébe a programért. A konkrét tárcák esetében a legnagyobb vita természetesen a belügy, az igazságügy, a külügy és a pénzügy körül van. Ezekben pont a három szlovák párt az érdekelt. (Amúgy van pár tippem, hogy kit hova lehetne/kellene tenni, de erről inkább a kommentekben).

Reményt adó tényező az, hogy a tárgyalásokon jelen van maga Dzurinda is, akinek korábban mindig sikerült keresztülvinnie valamilyen kompromisszumos megoldást. A másik az, hogy sajtótájékoztatót ígértek; amennyiben ésszerű időn belül bekövetkezik, akkor jön a következő bejegyzés…

Szólj hozzá!

Címkék: sas bugár béla kdh kormányprogram dzurinda híd most sdkú

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr352102366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása