HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Mínusz egymilliárd?!

2010.06.23. 15:44 p.f

Fico és Ján Počiatek (pénzügyminiszter) reggel tartottak egy közös sajtótájékoztatót az államháztartás állapotáról. Meglehetősen nagy várakozások övezték, ugyanis ezzel több hetet késtek. Eredetileg a választások előtt már tájékoztatniuk kellett volna a költségvetés helyzetéről, de folyamatosan halogatták, egészen máig. Beismerték, hogy az eredeti, és mindezidáig kőbevésettnek mondott 5,5 százalékos hiány nem tartható. Elmondásuk szerint hiányzik kb. 1 milliárd euró, és így a költségvetési deficit akár 7 százalékos is lehet.

Eltekintve ettől a röpke számadattól, Robert Fico bejelentette, hogy maximálisan elégedett a kormány teljesítményével, ami szerinte becsülendő, mert lehetne az ország még rosszabb állapotban is. Počiatek hozzátette, hogy az államháztartás rendbetétele már a következő kormány feladata, és az utódjának kell eldöntenie, hogyan teszi meg. Ezen számok alapján idén Szlovákiában lesz az EU27-en beül a 11. legmagasabb hiány, és az eurozónán belül a hatodik.

Az egészben még maga az időzítés az érdekes. Az érthető, hogy a választások előtt nem akarták közölni, hisz az még jobban hozzájárult volna a kudarchoz. A másik kérdés, hogy miért pont ma? Néhány órával ezelőtt Gašparovič megbízta Radičovát a kormányalakítással. A korábbi bejegyzésekből kiderül, hogy a négy kormányzásra készülő megállapodott a közös program főbb pontjaiban, melyek között szerepel pár jóléti intézkedés is (pl. pont a járulékrendszer reformja). Ez a mai bejelentés egy új helyzetet teremt. Tegnap csak több mint kilencórányi tárgyalás után sikerült megtalálni az összhangot. Lehetséges, hogy ezek után át kell gondolni vagy a főbb pontokat, vagy majd a részletes programot kell ehhez igazítani. Egyik és másik megoldás is újabb vitákhoz, konfliktusokhoz vezethet, és egyre inkább elhalaszthatja az új kormány megalakulását. Fico meg megelégedetten mondhatja megint azt, hogy a felálló koalíciót csak veszekedés és az instabilitás fogja jellemezni.

A történtek félelmetesen hasonlítanak az 1998-as kormányzati átadás-átvételre (ha az akkorit lehet annak nevezni), amikor Sergej Kozlík (HZDS) pénzügyminiszter enyhe mosollyal az arcán nehéz időket jósolt az első Dzurinda-kormánynak. Természetesen a mai helyzet közel sem olyan katasztrofális Szlovákiára nézve, mint akkor volt, de nem ad okot túl sok optimizmusra.

 

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés fico deficit pociatek

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr722104164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása