HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Ki nyert?

2010.06.29. 01:04 p.f

Este hét óra körül befejeződött a koalíciós egyeztető tanács újabb több órás ülése (ezennel a foci tette hosszúvá, a nyolcaddöntőben Szlovákia játszott Hollandiával). A végén bejelentették, hogy a miniszteri helyeket sikerült elosztani az egyes pártok között.

A korábban tippelt elosztás némiképp megváltozott. Ha a pozícióharcot nézzük, végül a győztesnek az SaS mondható. A liberális párt megtarthatta az eredetileg neki szánt négy minisztériumot és ehhez, az ő jelöltjük (minden bizonnyal Richard Sulík) lehet majd a Házelnök. Igaz, elveszítették a korábban nekik szánt pénzügyi tárcát, de kompenzációként megkapták a gazdaságit. Ezen kívül érdekes, hogy nekik jutott a kulturális tárca is, ahova a legesélyesebb jelölt a volt tévés műsorvezető, Daniel Krajcer lehet.

Az SDKÚ megtartotta a neki szánt helyek számát (4 miniszter + miniszterelnök). A híresztelések szerint a párt teljes elnöksége helyet foglal majd a kormányban, ami veszélyes lehet elsősorban a szervezet későbbi irányítására nézve. A Híd megkapta a „klasszikusan” magyar pártoknak szánt helyeket (miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter). Ígéretet kaptak arra, hogy a tárca nélküli pozíciót megerősítik, és kiterjesztik az illetékes miniszter jogköreit. A nagy feladat igazából a környezetvédelmi és agrártárca lesz. Ez elsőre meglepően hangzik, de az előző (még regnáló) kormány idején ezekhez a tárcákhoz fűződött a legtöbb korrupciós botrány, és a társadalom beléjük vetett bizalma jelentősen visszaesett.

Aggodalomra okot adó tény az, hogy a tárgyalások legutóbbi szakaszában a legtöbb konfliktus az SaS és a KDH között volt. A második Dzurinda kormány idején szintén a KDH és az akkori liberális párt (ANO) véleménye különbözött a legtöbb kérdésben. Akkor viszonylagos egyensúly volt a kettő között, mivel választási eredményt tekintve egy szinten voltak. Most viszont ez nincs így, a SaS sokkal erősebb mint a KDH. A tárgyalások során is, bár a programpontok terén mind a ketten visszaléptek, de a pozíciók elosztásánál a liberálisok felül maradtak. Lehet a későbbiekben a KDH ezért benyújtja a számlát.

Ennél a gondolatmenetnél maradva utalnék arra is, hogy a kimaradt programpontok esetleges érvényesítése szülhet a jövőben konfliktus. Bár a koalíciós szerződés kiköti, hogy egyik kormánypárt sem szavazhat az ellenzékkel együtt a többi kormánypárt ellenében. És ez egy fontos kikötés! Adott esetben a Smer biztos keresné azt az alkalmat, amikor egy törvény megszavazásával (ahol nincs egyetértés a koalíción belül) akár el is vetheti a konfliktus magvait, ezzel megnehezítve a kormányzást.

Én, személy szerint azt sajnálom, hogy az egészségügyi tárcát nem akarta a Híd megszerezni. Ezzel visszakerülhetett volna Rudolf Zajac (Peter Zajac öccse), a sokat emlegetett második Dzurinda kormány tagja, az egészségügyi tárca élére. Annak idején ő dolgozta ki az ágazat reformját, ami az összes közül a legeredményesebbnek bizonyult. Kár, hogy nem tudta (tudja) befejezni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kormány sas kdh konfliktus híd most ano richard sulík sdkú daniel krajcer rudolf zajac

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr452117561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása