HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Indul a pozícióharc! Ki nyer?

2010.06.23. 23:46 p.f

Az alakuló kormány pártjai ma nyilvánosságra hozták a részletes kormányprogramot is. Kora délután a köztársasági elnök fogadta a pártok vezetőit, és felkérte Iveta Radičovát a kormányalakításra. Utána elkezdődtek az újabb tárgyalások, most már a miniszteri pozíciókért.

Sajtóértesülések szerint megszűnik két kormányzati hely, a miniszterelnök-helyettesi és az építésügyi (mely a regionális fejlesztésért is felelős); utóbbit beolvasztják egy másikba. Ha ez tényleg így alakul, akkor a számok törvénye alapján az egyik vesztes a Híd, mert így csak kettő járna neki, és a SaS, mert neki csak három. Ez mind a kettő számára 1-1 székkel kevesebb, mint az eredetileg lett volna. A számoknál maradva egyértelmű győztes a KDH, amely megtartaná a három tárcát, és ez által felülreprezentált lenne.

De melyek is az egyes – érdekesebb – pozíciók? A sme.sk értesülései szerint Dzurinda kapná a külügyminiszteri posztot. Ez mindenképp egy jó döntés Szlovákia számára, mert a korábbi miniszterelnökségi idejéből jól ismerik külföldön, sőt elismerik. A másik jelölt Ján Figeľ, a KDH elnöke lett volna, akinek sokkal több külügyes tapasztalat van, sőt ő volt a korábbi EU-biztos is. Figeľnél maradva, minden bizonnyal ő is kapna egy fontos helyet a kormányban vagy a parlamentben. Ha nem a kereszténydemokratáknak járna a házelnöki pozíció, akkor a belügyet kérnék maguknak. Itt a párton belül alakulhat ki konfliktus, ugyanis korábban erre az első számú jelölt Daniel Lipšic (szintén KDH) az igazságügyi tárca korábbi vezetője volt. Véleményem szerint Lipšic alkalmasabb erre a pozícióra mint Figeľ. Minisztersége idején elindította az igazságszolgáltatás reformját, mely eredménye messze meghaladta az elvárásokat. Figeľ inkább egy diplomata alkat, aki kevésbé tudna helyt állni egy ilyen pozícióban.

Érdekes az is, hogy a korábban vélt két fő rivális, a SaS és az SDKÚ körül meglehetősen csend van, és nem hallani konfliktusról. Felröppent az a hír is, hogy ők már megegyeztek a többiek háta mögött. Ha ez igaz, az elég durva megsértése lenne a megállapodásoknak, de volt már rá példa korábbi kormányalakításoknál is…

A Híd minden bizonnyal megkapja a mezőgazdasági tárcát, ami fontos, főleg a magyarságra való tekintettel. Emellett ennek a pártnak van a legalkalmasabb politikusa erre a pozícióra, Simon Zsolt személyében. Viszont minden bizonnyal elveszíti a kulturális tárcát, ahova szintén egy szaktekintélyt tehettek volna, Rudolf Chmel személyében (Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete volt).

Bár még sok kérdés nyitott ezen a téren is, a mai sajtótájékoztatón érzékelhető volt a maradandó (vagy inkább újjáéledt) összhang a jobboldali pártok között. A parlament július 8-án ül össze, amikor Fico hivatalosan is lemond. Akár még aznap beiktathatják az új kormányt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sas kdh dzurinda híd most sdkú daniel lipsic ján figel simon zsolt rudolf chmel

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr712105334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása