HTML

Friss topikok

  • p.f: @Molenaaar: Szia! Köszi szépen a kérdést, és rendszeres figyelést. Nem nincs gond, csak annyi, h... (2011.03.04. 23:01) 22,84%
  • p.f: @Molenaar: Lehet! Várható volt...erről szól a következő bejegyzés is.... Még pontosan nem tudom,... (2010.09.19. 16:50) Érvénytelenségre ítélve?!
  • p.f: @Molenaar: Köszi a dícséretet, igyekszem... Igazából országa válogatja a házelnöki tisztség komol... (2010.09.19. 16:45) Arrogáns hatalomátvétel?
  • p.f: Richard Sulík, a SaS elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy a Híd-Most csak két miniszteri ... (2010.06.22. 13:18) Segítség? Kinek? Miért?

Linkblog

HTML

Hirlapom

Aláírták

2010.07.06. 22:47 p.f

Ma a négy jövőbeli kormánypárt képviselői ünnepélyes keretek között aláírták a koalíciós szerződést. A hétvégén sikerült megoldani a már emlegetett problémákat, így ezt már semmi sem akadályozta.

Szombaton megoldották az EU-s pénzek és miniszterelnök-helyettes kérdéskörét. Az utóbbi pozíciót megerősítik, részleges jogköröket kap az oktatási és kulturális tárcáktól, olyan kvázi-kultuszminiszterként fog működni. Ezzel a Híd nyert, ugyanis egy magyar párt jelöltje kapja a magyar kisebbség számára a kiemelten fontos terülteket. Igaz, hogy Bugárék jelöltje Rudolf Chmel, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy kultúrdiplomatáról van szó, aki többször is kiállt a magyar kisebbség jogai mellett. Ha megfigyeljük az elmúlt négy évet, akkor még nagyobb is a változás. A Fico kormány idején az oktatási minisztert az SNS jelölte, a kulturális miniszter meg az a Marek Madarič volt, aki az államnyelvtörvény módosítását jegyzi.

A másik probléma az emlegetett EU-s pénzek fölötti felügyelet. Ott egy „salamoninak” is nevezhető döntés született, az ellenőrzés a Miniszterelnöki Hivatalnál maradt (azaz megosztva a kormányfő és helyettese között). A közlekedési tárca viszont megkapta a koordinációt, így végül mindenki meg lehet elégedve.

A napokban a pártok be is jelentették, hogy kiket jelölnek az egyes tárcák élére, nagy meglepetés nem született, az előzetes találgatások bebizonyosodtak. Az is biztos, hogy a Házelnök Richard Sulík lesz, és a négy alelnök közül hárman kormánypártiak (ez így volt korábban is). Az egyik közülük Bugár Béla, ez nem számít meglepetésnek (bár ma több helyen ezt olvashattuk), 1998 és 2006 között is betöltötte ezt a funkciót. Sőt 2006-ban pár hónapig az ügyvezető elnök is volt, miután a KDH akkor minden pozícióról lemondott és kilépett a kormányból.

Kérdéses még a negyedik – ellenzéki – parlamenti elnökhelyettes személye. Biztosra vehető, hogy a Smer kapja a tisztséget, kérdéses, hogy ki. Legesélyesebbnek Fico tűnik, de nehéz elképzelni, hogy korábbi nagyon erős kritikusaival együtt tudna működni, főleg ellenzéki politikusként.

A mai esemény egyik érdekessége az volt, hogy míg az SaS, a KDH és Híd-Most nevében csak a pártok elnökei írták alá a szerződést, addig az SDKÚ-t Radičová és Dzurinda együtt képviselték (Radičová csak listavezető volt, a párt elnöke továbbra is Dzurinda).

Csütörtökön összeül az új parlament, és az alakuló ülésen lemond a regnáló kormány. Ha minden jól megy, akkor másnap új kormánya lesz Szlovákiának.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sas fico smer bugár béla kdh kormányalakítás híd most sdkú miniszterelnök helyettes rudolf chmel

A bejegyzés trackback címe:

https://slovakinsight.blog.hu/api/trackback/id/tr1002134518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása